Categorieën
Tech & social media

Populariteit van chatapp Signal onder politici leidt tot discussie over ’verdwijnfunctie’

Moeten politici en bestuurders de chatapp Signal kunnen gebruiken of juist niet? Deze week ontspon zich een discussie. Inzet: Signals ’Verlopende berichten’.

De kwestie speelde afgelopen december in Hilversum. De Gooi- en Eemlander vroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bij de gemeente het appverkeer op ten tijde van een demonstratie. Uit het antwoord bleek dat ambtenaren en politie de appberichten na elke actie volledig wisten. Een ’werkafspraak’, aldus de gemeente Hilversum. Verslaggevers én burgers hadden het nakijken.

Een chatapp, maar een met extra privacy en veiligheid, zo prijst berichtendienst Signal zich aan. Gesprekken zijn versleuteld; verstuurde bestanden, zoals foto’s, zijn alleen te zien in de app zelf. Belangrijker, Signal garandeert dat het geen persoonlijke data verzamelt. Een groot verschil met WhatsApp, eigendom van Facebook, dat dat wél op grote schaal doet. De app zag een toevloed van nieuwe gebruikers toen WhatsApp een nieuw privacybeleid aankondigde.

Meer lezen: Voor abonnees | Archief